Santos Prescott and Associates

site by 67a2 media



The Club House designs follow similar principles as follows:-.


Each house has a generous arrival courtyard for easy drop off under cover for guests. From this court, there is direct access to the underground parking for five automobiles including a van.


On entry to the building visitors are greeted in a reception space, partially double high. This area is generous anticipating display of artifacts and memorabilia. A cloak- room and toilet are easily accessible as is the elevator and stair to the basement parking level and upper level guest bedrooms.


Each house has a large lounge space off the reception area with dramatic lake and park views. Large sliding windows open up to spacious terraces. These are protected from the western sun by deep roof overhangs. The lounge spaces are higher than the rest of the house following the sloping roof form.


A more informal lounge, also generous in size, is associated with   recreational spaces mostly in the basement, such as the gym, spa, and the indoor swimming pool. The lounge shares a sunken courtyard with these facilities, bringing light to the spaces below. Through stepped gardens and a staircase the courtyard slopes up to the ground level.


The main dining room is formal spatially, located close to the reception area and lounge. A more informal second dining room is associated with the second lounge. Two kitchens, one Chinese and the other Western can serve a variety of cuisines. Service rooms are in the basement, linked directly to the kitchen areas by staircases.


The basement is naturally lit through the sunken courtyard noted before. Besides the active recreational areas there is a lounge, bar with wine cellar, cigar room, and a theater. The swimming pool is double high, naturally lit and is conceptualized as a very attractive addition to the club- house.


The second floor contains most of the bedrooms with private bathrooms. Two room suites are proposed, a master bedroom with a balcony and a second one of smaller scale. Bedrooms are grouped in pairs and most face south for light but also open to the west for lake views. One or two informal lounges provide spaces for socializing. All bathrooms have natural light and ventilation.


A major design theme is to maximize indoor -outdoor spatial flow. Gardens and courtyards are intertwined with the public rooms and bring light and attractive views to the spaces. Courtyards and terraces on the upper levels bring south light to spaces and provide opportunities for smaller scaled gardens. Southern light is considered important for the public rooms and most of the bedrooms.


The houses are clad in stone with a more rustic stacked stone on the lower level and a smoother lime- stone on the upper levels. The roofs are proposed to be clad with slate or a ceramic tile of similar appearance. Windows are proposed to be clad with wood on the outside including extra wide sliders in the lounges. The roof overhangs would have wood ceilings. Double entry doors would be custom designed.

Coral Island Villas